Obiceiuri romanesti de Pasti





Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori anuale crestine. Aceasta sarbatoare comemoreaza evenimentul fundamental al crestinismului, Invierea lui Iisus Hristos, in a treia zi dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare.
In biserica ortodoxa crestinii se pregatesc pentru intampinarea sarbatorilor pascale prin " postul Pastelui " numit si " postul Mare ", care dureaza 48 de zile. Ultima saptamana din Postul Pastelui se numeste " Saptamana Patimilor " si incepe in duminica Floriilor, duminica in care se comemoreaza intrarea lui Iisus in Ierusalim. " Saptamana Patimilor " comemoreaza prinderea lui Iisus, crucificarea si moartea Lui. In aceasta saptamana multe biserici tin slujbe in fiecare seara, slujbe numite "Denie ". Ziua de joi se numeste " Joia Mare ". In " Vinerea Mare " se comemoreaza crucificarea si moartea lui Iisus pe cruce. In acesta zi se tine post negru.
Aceasta sarbatoare reprezinta pentru toti romanii Invierea Domnului Iisus Hristos, dar ea se sarbatoreste diferit in zonele Romaniei. Iata cateva obiceiuri din diferite zone.
In Bucovina, fetele merg in noaptea de Inviere in clopotnita si spala limba clopotului cu apa neinceputa. Cu aceasta apa se spala pe fata in zorii zilei de Pasti, ca sa fie frumoase tot anul si asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica, asa sa alerge si feciorii la ele. Flacaii trebuie sa se duca cu flori la casele unde locuiesc fetele care le sunt cele mai dragi, iar ele, pentru a isi arata consimtamantul la sentimentele lor, trebuie sa le ofera un ou rosu.
In Banat, la micul dejun din prima zi de Pasti, se practica traditia tamaierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de pasti (vin+paine sfintite). In meniul acestei mese festive se include ciolanul de porc fiert, oua albe si mancaruri traditionale, dupa acestea se continua masa cu friptura de miel.
In Moldova, in dimineata urmatoare dupa noaptea Invierii se pune un oua rosu si unul alb intr-un bol cu apa ce trebuie sa contina monezi, copii trebuie sa si clateasca fata cu apa si sa si atinga obrajii cu oualele pentru a avea un an plin de bogatii.
In Tara Barsei, in jurul Brasovului, se face o petrecere care aduna intreaga comunitate – obiceiul Junii Brasovului. Grupurile de tineri, organizate asemeni cetelor de calusari sau de colindatori, cu vataf si casier, strang oua de la tinerele fete, dupa care se merge catre Pietrele lui Solomon, la picnic, unde vor avea loc intreceri. Cea mai cunoscuta si indragita dintre ele este aruncarea buzduganului.
In Tara Motilor, in noaptea de Pasti se ia toaca de la biserica, se duce in cimitir si este pazita de feciori. Iar daca nu au pazit-o bine, si a fost furata, sunt pedepsiti ca a doua zi sa dea un ospat, adica mancaruri si bauturi din care se infrupta atat "hotii", cat si "pagubasii". Daca aceia care au incercat sa fure toaca nu au reusit, atunci ei vor fi cei care vor plati ospatul.
Preluat de pe www.desarbatori.ro
prelucrat de Daniela Otlăcan