bella – o clipă îţi poate schimba viaţa pentru totdeauna

Apărut în 2006, ca debut regizoral al lui Alejandro Gomez Monteverde, în coproducţia lui Stephen McEveety, producător al filmelor Braveheart şi The Passion of the Christ (Patimile lui Hristos), având în rolurile principale pe Manuel Perez şi Angelica Aragon, bella, este o poveste de viaţă, pentru viaţă. Este poveste a două lumi, este o antiteză între firesc şi nefiresc, între viaţă şi moarte, între a fi şi a nu fi.
Firescul e reprezentat de Jose, un bucătar din New York, angajat la restaurantul patronat de fratele său mai mare. Om smerit cu inima, în urma unui accident de maşină în care în mod involuntar a ucis o fetiţă, chiar în momentul când începuse să urce pe culmile afirmării (tocmai semnase un contract în valoare de două milioane de dolari ca jucător la o echipă de fotbal), este atent la suferinţa celor din jur şi nu poate sta pasiv când fratele lui o dă afară pe Nina, una dintre chelneriţele restaurantului, pentru că întârziase a treia oară de la serviciu, luându-i apărarea şi ajutând-o să-şi găsească un loc de muncă la un alt restaurant din New York.

Află că Nina a întârziat la serviciu pentru că nu se simţea tocmai bine, din cauză că a rămas gravidă, în mod nefiresc, cu un om pe care nu-l iubea şi cu care nici măcar nu era căsătorită. Nu dorea să nască copilul, şi asta nu pentru că nu-şi dorea un copil, ci pentru că nu dorea să dea naştere copilului într-o lume răsturnată, lipsită de valori, lipsită de dragoste, de firesc.

Jose încearcă să o convingă să renunţe la planul ei, prezentându-i lumea din care provine el, adică familia lui sănătoasă, întemeiată pe valorile fireşti ale creştinismului, o lume a valorilor, în care părinţii se îngrijesc de copii lor şi îi iubesc, fiindu-le mereu aproape în bucuriile sau suferinţele lor şi oferindu-le toate condiţiile materiale posibile spre a reuşi să se aşeze în viaţă.

Intrarea în lumea firească a Ninei se face printr-o baie, binemeritată după o zi călduroasă petrecută prin metrou şi pe străzile stresante ale oraşului New York, simbol al Botezului, al lepădării de nefiresc, de rău.

Nina renaşte în această lume, se re-fireşte în dragostea pe care i-o arată mai ales tatăl lui Jose. În tatăl lui Jose ea îşi regăseşte tatăl care a murit pe când ea avea doar 12 ani. Moartea tatălui ei a însemnat pentru ea intrarea în nefiresc, în ne-dragoste, mama ei suferind la extrem în urma evenimentului pierzându-şi minţile, nu s-a mai îngrijit de ea. Aşa că ea a rămas singură, pradă ispitelor lumii.

Este uimită de noua ei stare, este uimită de normalitate. Gustă bucuria lumii nou descoperită. Nu mai este singură. Părinţii lui Jose îi spun că de acum înainte casa lor este şi casa ei.

Capătă încredere din nou în viaţă şi se hotărăşte să dea o nouă viaţă, de care se va bucura împreună cu Jose. bella.

Marian MĂGUREANU