Duminica a 26-a după Rusalii
 Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina -Ev. Luca 12, 16-21

Şi le-a spus lor această pildă, zicând: Unui om bogat i-a rodit din belşug ţarina. Şi el cugeta în sine, zicând: Ce voi face, că n-am unde să adun roadele mele? Şi a zis: Aceasta voi face: Voi strica jitniţele mele şi mai mari le voi zidi şi voi strânge acolo tot grâul şi bunătăţile mele; Şi voi zice sufletului meu: Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea, veseleşte-te. Iar Dumnezeu i-a zis: Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Şi cele ce ai pregătit ale cui vor fi? Aşa se întâmplă cu cel ce-şi adună comori sieşi şi nu se îmbogăţeşte în Dumnezeu.



Fraţi creştini,
Ne aflăm la începutul postului sfânt al Naşterii Domnului, o perioadă mult iubită de fiecare dintre noi datorită farmecului său aparte, ce ne amiteşte de propria copilărie. Este începutul mântuirii noastre. Iisus Hristos este primit discret în lumea noastră ostilă şi rece ca prunc născut în ieslea din Betleem de unde va izvorî o nouă viaţă, Viaţa cea adevărată.
În fiecare an începem Postul Crăciunului cu gânduri bune şi promisiuni frumoase, care au şi ele rolul lor........anestezierea conştiiţei. Postul, spunea părintele Ilie Moldovan, regretatul nostru profesor de Teologie Morală, este o stare teopatică, adică Hristos este cel care posteşte cu noi împreună, este alături de noi în încercările postului. Angajamentul nostru dinainte de post este făcut cu El alături. Deci ce poate fi mai uşor pentru noi. Cu toate acestea din ce în ce mai puţini creştini postesc cu adevărat, postul fiind uşor înlocuit cu dietele de tot felul, care au scopul de a ne ajuta să fim mai frumoşi şi mai sănătoşi. Cum rămâne însă cu sufletul pustiit de atâtea nenorociri, de seriale, telenovele, internet  şi alte preocupări moderne? Cine ne va ajuta să oferim puţin răgaz bietului suflet, unde vom găsi pentru el un centru spa, sau o sală fitnes. Bătrânii noştri ştiau prea bine că frumuseţea exterioară mult râvnită de lumea modernă, nu se poate obţine cu ajutorul chimiei, ci cu ajutorul duhovniciei, cu antrenamentul sufletului şi cu oboseala trupului. Nu exclud frumuseţea vieţii sportive ci accentuez necesitatea întoarcerii la viaţa duhovnicească, la acei atleţi frumoşi care erau iscusiţi la trântă şi nelipsiţi de la strană, la sportul curat fără chimie şi fără prea mulţi bani, care să ofere exemple pentru generaţii viitoare. Nebune................ai luat pastile din belşug ca să fii frumos, să alergi mai bine, să fii în top, ai cheltuit averi pentru produse de înfrumuseţare dar în noaptea aceasta se va cere ce la tine sufletul tău..............adică ai lucrat degeaba, într-o direcţie greşită. Să ne amintim de Daniel şi prietenii săi în Babilon, cum au refuzat un stil de viaţă ce nu se potrivea cu credinţa lor, cum au ajuns mai frumoşi cu calea postului şi înfrânării decât cei care căutau puterea şi frumuseţea în belşug. Frumuseţea lor venea de sus din cer, aşa cum timp de secole venea şi pentru românii noştri postitori, dar plini de viaţă.  Duminica de azi ne oferă invitaţia de a participa cu toţii la frumuseţea oferită de postul Naşterii şi la bucuria de a fi împreună umăr lângă umăr la un efort ce va fi răsplătit nu doar aici, ci şi dincolo în patria cerească.


Preot Tudor BUDEANU