Morcov cu gust de pătrunjel

De curând, am aflat de la un prieten că în România trăieşte cel puţin o persoană, care conform declaraţiei dată unui post de televiziune, nu mai consumă produse naturale pentru că nu-i mai place gustul lor, preferând în schimb produsele alimentare „îmbunătăţite” cu tot felul de substanţe chimice, cum ar fi de exemplu potenţatorii de gust, care într-adevăr dau mâncării un gust care place foarte mult papilelor gustative.
Aceste substanţe prin conţinutul lor acţionează asupra centrilor de gust din creier păcălindu-i prin deformarea percepţiei asupra gustului real. Practic oricărui aliment, indiferent de calitatea lui, i se pot atribui felurite gusturi după dorinţa consumatorului. Mai pe scurt se poate da gust de oaie, cărnii de vită, morcovilor gust de pătrunjel şi aşa mai departe.
Există adaosuri pentru supe cu gust de găină, de porc, etc. şi lista poate continua dacă am lua la rând toate produsele de felul acesta care se găsesc în comerţ şi nu numai. Dacă ar fi să luăm în considerare substanţele chimice care se folosesc în procesul de fabricaţie al produselor alimentare, aşa numitele „E-uri”, pe care producătorii români, în special, le folosesc din abundenţă, am putea alcătui un catalog cu multe pagini, care ar pune în evidenţă „bogăţia” care i se dăruieşte acestui popor, spre „sănătatea” lui.
Din păcate în România prea puţini oameni se gândesc în mod serios la sănătatea lor. Trăim în mod inconştient această viaţă pe care Dumnezeu ne-o dăruieşte ca dar nepreţuit, neţinând cont de ceea ce mâncăm sau bem, de ceea ce îmbrăcăm sau respirăm. Ne lăsăm duşi de valul acestei lumi care tinde să ne înece, să ne depărteze de esenţă, de normal, de firesc, de natural.
Mare parte din români trăiesc după principiul „las că merge şi aşa şi mai rău să nu fie”. Din păcate mai rău decât cazul persoanei căreia nu-i mai place gustul natural al mâncării nu poate să fie, deoarece deformarea percepţiei gustative a acestei persoane, demonstrează în mod concret că omul se poate degrada fizic şi psihic sub acţiunea unor factori chimici, fără a se mai putea întoarce vreodată la ceea ce a fost în mod natural. Unii oameni poate că nici nu mai vor să fie naturali, plăcându-le să trăiască în minciună.
E adevărat că gusturile oamenilor nu trebuie să le judecăm noi. Dumnezeu ne dă libertatea de a alege ceea ce dorim şi fiecare alege pentru sine ceea ce crede că-i mai bine, însă a trage un semnal de alarmă faţă de direcţia nenaturală în care se îndreaptă lumea cred că e un lucru justificat.
Nu vreau să judec oameni, ci păcate pe care Dumnezeu nu le iubeşte, iar noi, creştini fiind, trebuie să facem la fel şi pe cât posibil să ne ferim de ele.
Cursul lumii nu-l putem noi schimba, însă pe noi înşine da. Şi trebuie să o facem respingând tot ceea ce e nefiresc, nenatural în viaţa noastră, sub toate aspectele vieţii. Trebuie să avem grijă la ceea ce punem în gura noastră şi pe noi.
Ştiri recente vorbesc despre contaminarea făinii de pâine cu agenţi cancerigeni, la fel se întâmplându-se cu apa, în special cu cea îmbuteliată. În Statele Unite s-au descoperit haine provenite din China care au fost vopsite cu o substanţă foarte periculoasă pentru viaţa omului.
Pare incredibil ceea ce se întâmplă în societatea noastră modernă, dar trebuie să fim mai atenţi şi conştienţi că nu tot ceea ce cumpărăm este şi benefic pentru noi.
Este şi va fi din ce în ce mai greu să ne hrănim natural. Firescul din noi ne îndeamnă să consumăm pe cât posibil ceea ce putem produce noi, să ne simplificăm pe cât putem paleta alimentară şi viaţa. Să fim naturali! Doamne ajută!

Marian MĂGUREANU