DUMINICA DUPĂ BOTEZUL DOMNULUI

În vremea aceea, auzind că Ioan a fost întemniţat, Iisus a plecat în Galileea. Şi, părăsind Nazaretul, a venit să locuiască în Capernaum, lângă mare, în hotarele lui Zabulon şi Neftali, ca să se împlinească ce s-a zis prin Isaia proorocul, care zice: "Pământul lui Zabulon şi pământul lui Neftali spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare şi celor ce şedeau în latura şi în umbra morţii lumină le-a răsărit". De atunci a început Iisus propovăduiască şi să spună: Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor.(Mt.4,12/17)

FRAȚI CREȘTINI
Duminica de azi inaugurează o nouă etapă în viața noastră de creștini ortodocși. Au trecut sărbătorile legate de Nașterea și copilăria Domnului, a trecut și momentul Botezului, când Iisus Hristos este arătat lumii ca fiind Mesia, chiar de către cel mai important om al momentului Ioan Botezătorul. În această duminică îl vedem pe Ioan în temniță, iar pe Hristos adresând primele sale cuvinte despre chemarea la o nouă viață;Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor.
Este îndemnul ce va străbate întreg Noul Testament. Chemarea la schimbarea vieții, la schimbarea gândirii. Hristos vrea ca noi să devenim alții, adică să încercăm să facem în așa fel ca chipul lui Dumnezeu să strălucească în noi. Este greu desigur, dar nu imposibil. Trebuie în primul rând să pricepem că progresul societății din punctul nostru de vedere reprezintă nu un regres, așa cum îl văd ateii atunci când critică credința, ci este o altă perspectivă asupra vieții.Este viața văzută în toată simplitatea și frumusețea ei. Pocăința inseamnă întoarcerea la simplitate, acceptarea vieții ca dar de la Dumnezeu și asumarea cu bucurie a fiecărui moment din viață. Astfel o să ne plângem mai puțin sau deloc și vom găsi bucurie în fiecare mic detaliu. Vom redescoperi că cel mai simplu mod de a vorbi cu un prieten, este o întâlnire față în față, că mijlocul cel mai sigur și relaxant de transport va rămâne mersul pe jos sau simpla și modesta bicicletă, că lucrurile cu adevărat importante sunt ieftine și că viața noastră conține multe lucruri de care ne putem lipsi eliberându-ne de stresul care ne macină viața. Este un început bun pentru un nou an, să lăsăm la în urmă comoditatea excesivă, stilul de viață comandat din umbră de alții, hainele prea sofisticate care nu ne definesc, orele exagerat de multe în fața televizorului devenit peste noapte director de conștiințe. Nu ne sunt străine imaginile în care grupuri de tineri stau în cafenea cu laptop-ul în fața chipurile la o mică discuție. Doar că fiecare dintre ei este în lumea lui proprie. Sunt mulți, dar fiecare e singur, discutând cu calculatorul. Nu mai pot simți bucuria reală a întâlnirii adevărate, unde oamenii se privesc, discută, ascultă muzică și beau cafea. Acest detaliu este de domeniul trecutului. De aici trebuie să înceapă pocăinta secolului XXI. Vindecarea de însingurare și redobândirea comuniunii cu semenii și cu Hristos.
Un an nou, modest, curat și plin de bunătate și dragoste doresc fiecărui frate român. Să încercăm împreună să redescoperim bucuria în simplitate ce a caracterizat generația bunicilor noștri. Avem la dispoziție un an nou, creat de Dumnezeu special pentrtu noi. Merită să încercăm să trăim frumos, nu doar bine. Despre această viață frumoasă ne vorbește evanghelia, azi în anul de mântuire 2015, exclamând cu bucurie........s-a apropiat de noi Împărăția Cerurilor.

Pr Tudor Budeanu