GAZELE DE ŞIST, O PROVOCARE PENTRU TOŢI ARĂDENII







Sâmbătă 1 februarie va avea loc la Curtici o adunare cetăţenească care se va pronunţa împotriva gazelor de sist.
DACĂ CINEVA MAI ARE DUBII, am scos de pe pagini web câteva date despre acest mod de prosperitate contemporană.



Ce înseamnă exploatarea gazelor de șist –  rezumat pe scurt:
-reducerea suprafeței de teren disponibil pentru agricultură, împăduriri sau altă activitate benefică mediului și/sau oamenilor;
-consum imens de apă dulce, potabilă, sărăcirea apelor de suprafață și /sau pânzei freatice (oamenii rămân cu mai puțină apă pentru ei, pentru agricultură, pentru animale etc);
-cutremure; (detalii despre cutremure aici: Un alt “preţ” al gazelor de şist: cutremurele)
-iazuri de decantare cu substanțe toxice, chimicale, metale grele, substanțe radioactive;
-eliberare în atmosferă de chimicale, substanțe radioactive;
-sol și subsol poluat;
-apă freatică și apă de suprafață poluată (apă de băut poluată, apă pentru culturi agricole poluată, apă pentru animale poluată);
BONUS: Într-o localitate din SUA în care 60 de sonde extrag zilnic gaze de șist, copiii au suferit sângerări nazale puternice din cauza emisiilor de benzen în aer (substanță cancerigenă). Detalii AICI - același articol foarte bun.
Cine este de acord cu toate aceste probleme?
Firmele care vor exploata (Chevron și încă vreo două firme), și care vor câștiga milioane de dolari, dar nu vor suferi în niciun fel în urma exploatării, ȘI, un guvern corupt și incompetent ca al nostru (există tehnologia energiilor regenerabile – hidro, solar, eolian și geotermal, dacă într-adevăr vrei să fii independent economic). Oamenii obișnuiți însă, noi românii simpli, trebuie să ne opunem, pentru că nu avem niciun avantaj, nu vom simți niciodată, niciun ban intrat sau economisit la bugetul statului din aceste exploatări, mai ales acum când țăra e condusă de cei mai mari hoți din istoria României. Noi avem doar dezavantaje în urma unei astfel de exploatări! Dacă aducem iar în discuție 3 locuri de muncă, ca în cazul Roșia Montană, suntem jalnici.
Exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică a fost interzisă deja în Franța și Bulgaria (la presiunea protestelor de stradă), în Marea Britanie (din cauza cutremurelor cauzate de exploatare) dar și în multe state americane (din cauza cutremurelor și poluarea pânzei freatice). Credeți că dacă exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică era un lucru bun pentru țara lor, mai ieșeau oameni în stradă? O mai interziceau guvernele țărilor respective? NU! Au interzis-o pentru că problemele pe care le ridică sunt reale, și nu merită asumarea riscurilor explicate mai sus. României, bineînțeles că nu-i pasă. (Update 22 ian 2013: “În acest moment doar două state, Franţa şi Bulgaria, au interzis toate estimările exacte legate de rezervele de care dispun şi utilizarea fracturării hidraulice pentru exploatarea gazelor de şist. (Acestora li s-au adăugat, între timp şi cei regiunea autonomă spaniolă Cantabrie).” Marea Britanie a renunţat la moratoriul impus din cauza cutremurelor şi se pregăteşte să exploateze gazul de şist la greu).
Un pasaj din studiul “Impactul extracţiei gazelor de şist şi a petrolului de şist asupra mediului şi a sănătăţii umane”, realizat în 2011, de “Direcţia Generală Politici Interne” a Parlamentului European în 2011 şi care a fost supus dezbaterii plenului acestei instituţii în momentul dezbaterii cadrului legal referitor la exploatarea acestor resurse:
“Având în vedere caracteristicile sale, tehnologia utilizată pentru dezvoltarea gazelor de şist are un impact de mediu inevitabil. Ea prezintă un risc ridicat în caz de utilizare incorectă şi, chiar şi atunci când este aplicată corect, poate să prezinte un risc ridicat de daune aduse mediului şi de pericole pentru sănătatea umană”.
Români, treziți-vă și participați la proteste atunci când se anunță! Măcar jumatate de oră, că nu muriți! Numărul protestatarilor din stradă contează foarte mult! E singurul mod în care se poate opri această furăciune și acest dezastru ecologic şi social care se plănuiește!