Moartea Căpitanului - 30 Noiembrie 1938

„ L-au ucis pe Căpitan! ” se auzi deodată şi toţi legionarii căzură în genunchi, unii plângând, alţii urlând parcă şi-ar da duhul, în timp ce jandarmii îi priveau neputincioşi ” (aşa relata Mircea Eliade, momentul în care legionarii din temniţe au aflat de asasinarea Căpitanului în Noapte de Sânziene)
Acestea se întâmplau acum 71 de ani, în noaptea de 29-30 noiembrie, când odată cu el a fost omorâtă demnitatea poporului român.
În cele ce urmează voi prezenta mai pe larg asasinatul de la 30 noiembrie 1938, în care şi-au pierdut viaţa 14 legionari de frunte.
În noaptea de 29-30 Noiembrie 1938, Căpitanul împreuna cu alţi 13 legionari, Nicadorii: Ion Caranica, Nicolae Constantinescu şi Doru Belimace şi Decemvirii: Ion Trandafir, Iosif Bozântan, Ion Atanasiu, Ştefan Georgescu, Radu Vlad, Ion State, Găvrilă Bogdan, Ion Caratanase, Ion Pele şi Ştefan Curca sunt urcaţi pe ascuns în doua maşini ale Jandarmeriei şi sunt anunţaţi ca vor fi mutaţi de la puşcăria Râmnicul Sărat la puşcăria Jilava. Jandarmii au primit dinainte ordinul ca la un semn al comandantului sa ştranguleze legionarul din faţa lui. Fiecărui jandarm îi era sortit un legionar. Semnalul a fost dat în dreptul kilometrului 14 din pădurea Tăncăbeşti din apropierea Capitalei. Atunci, simţind parcă moartea, Căpitanul a cerut sa mai vorbească o dată cu legionarii săi. Însă nu i-a fost îngăduit…
După ce au fost ştrangulaţi, cadavrele lor au fost coborâte şi împuşcate. Medicul a declarat că legionarii au murit din cauza gloanţelor, iar în „acte” apăreau ca „împuşcaţi din motive de securitate”. După aceasta trupurile lor au fost stropite cu acid sulfuric şi îngropaţi sub o placă groasă de beton, lângă puşcăria Jilava. După aceasta, jandarmii au fost plătiţi sa spună ca au i-au împuşcat pe „nelegiuiţi” când aceştia încercau sa fugă.
După 2 ani de la asasinarea celor 14 legionari, la 30 Noiembrie 1940 are loc la Mausoleul de la Casa Verde din Bucureşti, reînhumarea corpului neînsufleţit al Căpitanului, Decemvirilor si Nicadorilor, în cadrul unei impunătoare demonstraţiuni funerare, la care participă reprezentanţii diplomatici ai Germaniei, Italiei si Spaniei. Legionarii fac, zi si noapte, de garda la biserica Sfântul Ilie-Gorgani şi la mormântul de la Casa Verde.
Corneliu Zelea Codreanu a murit la vârsta de 39 de ani, asasinat mişeleşte de trădătorii acestui neam. În scurta sa viaţă a înfiinţat Legiunea Arhanghelului Mihail ( numită şi Garda de Fier sau „cămăşile verzi” ) organizaţie condusă mai apoi din 1940 de Horia Sima. A fost un important om politic şi luptător anti-comunist. A fost unul dintre puţinii oameni care a realizat că poporul român este „tras în piept” de către evrei şi care s-a opus cu desăvârşire acestui lucru. Poate acesta este unul dintre motivele pentru care a fost executat şi şters din istorie. Din păcate astăzi la şcoala nu se mai vorbeşte despre unul din cei mai mari români, iar dacă se întâmplă este prezentat ca un trădător şi un nelegiuit. Aşa cinsteşte România omul care nu a vrut să-şi vândă ţara şi a murit pentru asta. Salve!
Alexandru BUDEANU