În numele lui Hristos şi al lui Eminescu - Aspazia Oţel Petrescu




„...aş vrea să o aud pe această doamnă vorbind încontinuu. Sunt atât de rari oamenii normali în ziua de azi, oamenii luminaţi, oamenii care înţeleg, că pentru a le fi bine în viaţa asta scurtă şi efemeră, trebuie doar să facă Voia lui Dumnezeu. Îmi place foarte mult modul corect şi logic de a explica lucrurile. Aş vrea, dacă s-ar putea, să o mai filmaţi, rugând-o să dea sfaturi tinerilor! Sunt atâţia tineri care nu au o mamă, care să le arate şi să-i înveţe Adevărurile Sfintei Scripturi, sunt atâţia tineri şi tinere fără un tată, fără un sprijin ...oameni ca dânsa, pot face mult bine tinerilor! Vă rugăm, mai vorbiţi-ne! Învăţaţi-ne Adevărul! Peste tot sunt ştiri şi reclame, care neagă existenţa Veşniciei. În schimbul trăirii clipei, acum şi aici, în această viaţă, avem nevoie de comoara pe care dumneavoastră o aveţi în inimă, minte şi suflet. Împărtăşiţi-o şi cu noi, cei mai mici. Mulţumesc.” O tânără studentă, Alina

REPERE BIOGRAFICE

Se naşte la 9 decembrie în Cotul Ostriţei, judeţul Cernăuţi, fiind primul copil din cei doi (fratele Anatolie) al învăţătorilor Ioan şi Maria Oţel. Îşi începe studiile în Cernăuţi, în 1936, dar din cuza războiului, în 1944, se refugiază în Ardeal, la Orăştie, unde îşi ia bacalaureatul. Între 1944-1948 urmează Facultatea de Litere şi Filosofie de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj. Este una dintre elevele preferate ale lui Lucian Blaga care o va încuraja să-şi cultive talentul literar.


VIAŢA ÎN DETENŢIE

La 9 iulie 1948 este arestată în plină sesiune de examene, fără să fie absolventă şi fără posibilitatea de a susţine examenul de stat. Este condamnată la 10 ani de temniţă grea pe care i-a executat în diferite închisori: Mislea, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc. Motivul arestării a fost unul simplu şi devenit deja clasic pentru ideologia comunistă, atee: aderenţa la Cetăţuia – organizaţia de tineret a femeilor din Miscarea Legionară, din cadrul Liceului de fete ortodox Elena Doamna, din Cernăuţi. În 1958, în loc de eliberare, i se acordă încă 4 ani pe care îi execută între 1958-1962, trecând prin închisorile comuniste, Mislea, unde „ ...eram ţinută la regim secret, adică scoasă la plimbare la miezul nopţii şi dusă la baie cu prosopul în cap. Am făcut un şoc puternic şi nu puteam să mănânc. Atunci, directorul adjunct al închisorii a dat dovadă de omenie. A obţinut de la procuror ca, timp de două săptămâni, să pot primi cărţi. M-am temut că îmi vor da istoria PCUS, dar nu s-a întâmplat aşa. I-am primit în captivitate pe Eminescu, Sadoveanu, Rebreanu. De aceea şi spun că pe mine m-au scăpat de la moarte Iisus şi Eminescu.“, povesteşte doamna Aspazia Oţel Petrescu, apoi Jilava, Botoşani şi Arad, de unde este eliberată.

DUPĂ ELIBERARE...

Se stabileşte în oraşul Roman şi cu foarte multă dificultate reuşeşte să funcţioneze pe un post de contabilă la o cooperativă din Roman. În 1964 se căsătoreşte cu Ilie Alexandru Petrescu căruia îi decedase soţia. După decembrie 1989 participă la toate comemorările martirilor şi mucenicilor din temniţele comuniste, fiind co-organizatoarea Sfântului Paraclis de la Mislea (1994). În 2007 primeşte Premiul Fundaţiei Culturale LUCIAN BLAGA pentru creaţie literară – proză scurtă, în cadrul Festivalului internaţional Lucian Blaga, Lancrăm. Publică Strigat-am către Tine, Doamne..., Crucea de la Miercurea Ciuc şi Paraclisul Naşterea Maicii Domnului, Adusu-mi-am aminte.

MARIAN MĂGUREANU