TEOLOGUMENE

Teologumena, sau părerea unor teologi în anumite aspecte ale teologiei ortodoxe............ păreri teologice. Biserica a avut mereu puterea să se exprime, doar că pentru a fi cât mai corect discursul teologic, e nevoie de asumarea unei maxime libertăți și desigur de curaj. Curajul de a nu greși, de a nu fi luat în râs.......dilema de a spune și a suporta consecințele sau de a nu spune nimic și a trece pe lângă problemă așteptând să o rezolve alții. Dar treaba unui teolog este de a spune lucruri ce dor, de a vorbi cu Dumnezeu prin rugăciune și cu semenii prin toate celelalte modalități. Teama de a aduce teologia mărturisitoare în secolul XXI paralizează inițiativa teologhisirii, a gândirii pe anumite teme legate de contemporaneitate. Ne raportăm mereu la telogia părinților Bisericii și bine facem, aici avem izvorul gândirii clare, dar tot aici vedem și curajul mărturisirii și martiriului pentru adevărul revelat. Părinții au fost vizionari ai timpului lor, pioneri în domenii ce atunci abia se conturau și cel mai important aspect al slujirii lor este apropierea de oameni și de nevoile lor. De aceea teologia lor era vie și este vie până azi. 
Lungă introducere pentru a prinde curajul mărturisirii lui Hristos. Să scriu sau nu despre micile noastre probleme, are teologia tangențe cu viața de zi cu zi, cu educarea tinerilor care parcă tind să o ia razna, sau nu. 
Am văzut azi pe un canal TV o știre despre ziua de 1 iunie, ziua copiilor. Toate bune până în momentul în care au început să anunțe sumele pe care unii părinți sunt dispuși să le cheltuie pentru distracția odraslelor lor. Nebunie maximă....am ajuns nu să ne iubim  copiii ci să le cumpărăm dragostea, să pervertim sentimentul cel mai simplu și normal al iubirii, în iubire condiționată, eu ofer ceva......tu oferi ceva în schimb. Pregătire pentru un viitor în multinaționalele ce așteaptă schimbul de mâine. Iubirea nu poate fi cumpărată sau condiționată, copii au nevoie de noi mai mult decât de banii noștri. O plimbare în pădure, un meci de fotbal, o plimbare cu bicicleta....bucurii simple ce valorează mai mult decât distracția cu mimi, clowni, animatori, surogat de iubire pe bani mulți. Iată teologia simplă a bunicilor, iată secretul unei copilării frumoase și simple, cu copii ce nu se plictisesc și părinți fericiți. 
Așadar ne așteaptă natura lui Dumnezeu să redescoperim bucuriile simple ale vieții alături de copiii de azi, adulții de mâine.