DUMINICA FEMEILOR MIRONOSIŢE

Duminica de astăzi ne aduce înainte exemplul sfintelor femei mironosiţe, din care învătam ca la biserica trebuie sa venim devreme. Ele au venit primele, dis-de-dimineaţă, la Mormântul Domnului  şi au fost cele dintâi care L-au vaăzut pe Hristos înviat. Mai demult era o vorba:“Cine ajunge primul la biserica, acela primeste cel dintai harul” (ca si la scaldatoarea Vitezda). Apostolii Petru si Ioan au fugit la Domnul intrecandu-se.
O alta lecţie pe care o primim de la femeile mironosite este răbdarea. Ele au stat cu răbdare lânga Crucea Mantui­torului, când toţi apostolii, în afara de Ioan, s-au împrăstiat. Venind la Mormantul Domnului, ele au aăteptat cu răbdare şi au văzut in sfârsit arătarea îngerului Domnului. Cu răbdare şi cu bucurie mergeau după Domnul prin orase şi prin sate. Ascultau cuvantul Lui chiar şi în pustiul fără apă, răbdând şi arşiţa, şi frig, şi sete, şi foame. Ele primeau hrana pentru suflet şi slujeau cu averea şi cu munca lor, ca sa ofere mâncare pentru trup Domnului şi ucenicilor Lui. Acest lucru ne invata sa slujim bisericii Domnului, fiecare cu ce putem.
Femeile mironosite ne invaţă sa-L cinstim pe Dom­nul. Pentru noi, aceasta cinstire se exprimă în mod deosebit in zilele de miercuri si vineri. In vechime se spunea ca cel ce nu cinsteste zilele de miercuri si vineri va fi judecat cu cei care L-au rastignit pe Domnul. Unii oameni cucernici pastrau tăcerea buzelor în aceste zile, cugetând la Patimile Domnului, citind Acatistul Sfintei Crucii, Evanghelia.
Femeile mironosite ne invata si indrazneala in credinta. Ele au îndraznit sa rămana lângă Cruce, sa vina primele la Mormant şi sa vesteasca Invierea Domnului, să propovadu­iasca Evanghelia cele dintai. Datoria noastra este de aseme­nea să vorbim despre Domnul, să impărtaşim altora cunoştintele noastre cu acurateţe, rugându-ne să semănam cuvân­tul lui Dumnezeu fără mânie şi patimă.
Iata câte exemple de urmat ne-au dat sfintele femei mi­ronosite. Sfintelor femei mironosite, rugati-va lui Dumne­zeu pentru noi!”
***