Duminica a 18 a de la Rusalii
Pescuirea minunată( Lc 5 1-11)


Fraţi creştini

              Luna septembrie pentru noi creştinii ortodocşi  are bogate semnificaţii: începe un nou an bisericesc, deci suntem chemaţi să punem noi începuturi lucrării de mântuire; prăznuim Maşterea Maicii Domnului, fiind prima sărbătoare din cadrul noului an bisericesc, astfel ca modelul smereniei  oferit de Maica Cerului să ne însoţească pe drumul nou început. Un alt moment important din această lună este Înălţarea Sfinte Cruci prin care învăţăm că toţi cei ce doresc să răspundă provocării vieţii creştine trebuie să–şi asume pericolul mărturisirii, amintindu-ne că noi am moştenit o credinţă a sângelui şi nu un creştinism de salon cu frumoase discuţii despre Hristos.
 Evanghelia din această duminică pe lângă amintirea  minunii pescuirii vine să ne reamintească că osteneala fără Dumnezeu este zadarnică ,, Invatatorule, toata noaptea ne-am trudit si nimic n-am prins, dar, dupa cuvantul Tau, voi arunca mrejele” spunea Petru, cel care trudit de efortul depus o noapte întreagă, găseşte puterea de a încerca din nou, însă de această dată alături de Hristos. Minunea se petrece sub ochii apostolilor;au prins mulţi peşti încât au fost nevoiţi să apeleze la ajutorul celeilalte corăbii şi erau ambele atât de pline încât aproape  se scufundau. Este darul lui Dumnezeu pentru cei ce cred în El. Părintele Nicolae Steinhardt spunea că Dumnezeu este ca un boier care dăruieşte cu mână largă, Dumnezeu nu dă cu zgârcenie. La înmulţirea pâinilor au mâncat cinci mii de oameni şi au adunat coşuri cu resturi. Au mâncat şi s-au săturat din belşugul mesei cereşti. Tot aşa se întâmplă şi azi. De la corăbiile goale după o noapte de încercări, la belşugul de peşte.  Remarcăm îndemnul Mântuitorului de a mâna corabia la adânc, adică departe de ţărm, pentru a pescui. Nimic nu se poate obţine cu trudă puţină, cu superficilitate. E nevoie de profunzime în orice domeniu pentru a a junge la succes. Pentru apostoli pescuitul a fost şocant. Petru exclamă ,, Iesi de la mine, Doamne, ca sunt om pacatos! Caci spaima ii cuprinsese, pe el si pe toti cei ce erau cu el, pentru pescuirea atator pesti. Tot asa si pe Iacob, si pe Ioan, fiii lui Zevedeu, care erau impreuna cu Simon.”Hristos îl încredinţează că totul s-a petrecut cu un scop anume acela a transformării în pescari de oameni. Interesantă pentru noi este reacţia apostolilor care ,, au lasat totul si au mers dupa El." A fost suficientă o minune să achimbe viaţa unor oameni aparent simpli, care apoi vor cutreiera lumea pentru adevărul Înviereii. Este împlinirea chemării lui Hristos, continuarea mesajului din duminica după înălţarea Sfintei Cruci ce vorbea despre lepădarea de sine şi urmarea lui Hristos. Apostolii au învăţat ce înseamă să caute ,, la adânc”.Au lăsat belşugul de peşti, corăbiile, casele, pentru Hristos cel care a vrut să-i facă pescari de oameni.
Într-o lume fără repere creştine, superficialitatea se confundă cu excelenţa. Nu mai avem nevoie să explorăm în adânc, înotul în apele tulburi de la marginea bălţii asigură confortul necesar. Căutarea adevărului, căutarea lui Dumnezeu, este domeniul nebunilor, dar a nebunilor frumoşi pentru Hristos.


                                                                                                  Pr.Tudor Budeanu