Tudor Greceanu


Tudor Greceanu (n. 13 mai 1917 Bucureşti - d. 29 decembrie 1994) a fost un aviator român de elită în timpul celui de al doilea război mondial. Unele din faptele sale sunt amitite în engleză la Forţele Aeriene Regale ale României.
Tudor Greceanu era descendent al unor vechi familii de boieri moldoveni, şi strănepot al lui Ion Ghica. Era posesor a şase brevete de pilot (brevetul de pilot de război, obţinut în şcoala militară, brevetul de pilot de vânătoare, brevetul de instructor de zbor, brevetul de pilot de bimotoare, brevetul de înaltă acrobaţie, brevetul de zbor de noapte şi brevetul de zbor fără vizibilitate), inclusiv brevetele şi insignele de pilot german, italian şi american, a avut la activ 6000 de ore de zbor pe timp de război, realizate în 1000 de misiuni de luptă, atât în Est, cât şi în Vest. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, locotenentul Tudor Greceanu a avut 42 de victorii, doborând 42 de avioane inamice, pentru care a fost răsplătit devenind Cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul” clasa III.
După război, a fost arestat de regimul comunist din România şi ţinut în închisori cu regim sever ca cea de la Aiud, timp de mai mulţi ani. A scăpat de plutonul de execuţie, după o evadare spectaculoasă din Penitenciarul Aiud, dar de pe urma torturilor din închisoare i-au fost amputate ambele picioare.
Ca urmare a rezultatelor deosebite, la terminarea războiului s-a consemnat în dosarul său: "blocat pentru mobilizare în cadrele Flotilei 1 vânătoare ca indispensabil". De aceea, când a ieşit din închisoare, în 1964, şi-a păstrat gradul de căpitan, cu toate ca legea prevedea că detenţia politică atrage inevitabil după sine pierderea gradului militar şi obţinerea livretului militar de soldat simplu.
Printre altele fostul aviator român spunea:
“Sunt lucruri pentru care oamenii nu sunt făcuţi. Dumnezeu n-a făcut oamenii pentru orice. E aşa de simplu să mori. De ce să te compromiţi ca să trăieşti? (…) Eu am pierdut partida. Pentru că partida n-o dictez eu…M-am bătut pentru ţara asta şi la 2000 de kilometri într-un sens şi în celălalt, şi pe frontul de răsărit şi pe cel de apus…Şi uitaţi-vă ce-am cules.”
A scris o carte Drumul celor puţini, apărută la editura Editura Vremea, în 2005. Cartea Drumul celor puţini, cu subtitlul "Amintirile unui pilot de vânătoare ieşit din încercuirea de la Stalingrad", apărută postum, a fost "asamblată" de Martha Greceanu, sora lui Tudor Greceanu, din capitolele scrise de fratele ei, la care a adăugat materiale din numeroasele interviuri ce-i fuseseră luate pilotului de diferite publicaţii, păstrând titlul cărţii şi structura pe capitole pe care le alesese Tudor Greceanu însuşi.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_Greceanu