Sfântul Ioan cel Nou de la Suceva


Sfântul Ioan cel Nou de la Suceva s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300. Sfântul Ioan îşi câştigă existenţa făcând negoţ împreună cu tatăl său. Vindeau icoane, smirnă, mătăsuri de provenienţă bizantină şi cumpărau grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului.
Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârşitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetăţii că Ioan doreşte să devină musulman.
Dar în faţa tătarului, Ioan mărturiseşte că Hristos este singurul Dumnezeu. După multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coada unui cal. În urma acestei pedespe Ioan se roagă lui Dumnezeu: “Îţi mulţumesc, Stăpâne, Doamne, că m-ai învrednicit pe mine, ticălosul, să-mi spăl păcatele cu însuşi sângele meu şi curat a mă face de fărădelegile mele cele multe ce am săvârşit înaintea Ta, din pricina neputinţei omeneşti”.
Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a scos sabia şi i-a tăiat capul. Deşi nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său. Mai târziu, Ioan i s-a aratat în vis unui preot, care i-a luat moaştele şi le-a aşezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când sfintele sale moaşte au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) şi aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaştele sfântului Ioan cel Nou au fost aşezate în biserica Mirăuţilor, pe atunci catedrala mitropolitană.
Amintim că în anul 1950, la propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, între sfinţii cu moaşte din Romania al căror cult a fost generalizat în toată Biserica, s-a aflat şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Acest sfânt este cinstit şi ca ocrotitor al negustorilor.
Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava se prăznuieşte pe data de 2 iunie.

http://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox